“Ik scones bakken? Ellen nu ga je er toch een beetje over. Dat kan ik toch helemaal niet? Kan jij dat zelf eigenlijk wel?” Ik hoor jullie al denken. ;) Exact wat ik ook dacht – al jaren lang. Maar toen ik wat research deed rond leuke recepten voor valentijn kwam ik een recept van scones tegen en ik wilde het gewoon wagen. THANK GOD. Want ze zelf maken is echt easy peasy! Wie had dat gedacht. Met een goed recept (dankuu BBC food) al basis lukte het echt van de eerste keer.
Heb jij al eens scones gegeten? Misschien ken je het helemaal niet! Het is een typisch Brits (oorspronkelijk uit Schotland) gebak (het wordt meestal zoet gegeten) dat tussen een broodje en cakeje zit. Het wordt traditioneel geserveerd met confituur en clotted cream – een soort van verder ingedikte room. Je komt ze vaak tegen in de Britse bakkers en ze ontbreken maar zelden bij een High Tea.
Goede tips die ik ontdekte tijdens het bakken om jouw scones te doen slagen:
- Scones worden vaak met karnemelk gemaakt, maar dat heb ik standaard nooit in huis. Ik nam (half)volle melk en mengde het sap van een halve citroen eronder om een gelijkaardig effect te krijgen.
- Zorg dat je boter en melk koud zijn. Zo krijg je de meest luchtige koekjes.
- Verwarm je bakplaat mee in de oven voor je het deeg erop legt. Zo bakken ze gelijkmatig.
- Meng je deeg zo weinig mogelijk! Het gaat niet helemaal glad bovenop zijn, dus ze zullen er rustiek uitzien maar wel hƩƩrlijk smaken.
- Scones zijn het lekkerst vers gebakken. Het deeg kan je wel op voorhand maken en in de koelkast bewaren.
- Maak de scones zo decadent als je zelf wil. Ga all out met opgeklopte room en een suikerrijke confituur, of ga voor Griekse yoghurt met zelfgemaakte chiaconfituur
Ingrediƫnten
- 350 gram zelfrijzende bloem
- 1 theelepel bicarbonaat eventueel vervangen door bakpoeder
- 85 gram boter koud
- 3 eetlepels witte suiker
- 175 ml melk
- 1 vanille stokje
- 1/2 de citroen
- 1 ei optioneel je kan ook melk gebruiken
Voor de afwerking:
- (Zelfgemaakte) confituur
- Opgeklopte room Griekse yoghurt of mascarpone
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220Ā°C. Zet je bakplaat mee in de oven zodat die mee kan opwarmen.
- Snij de boter in kleine blokjes en bewaar in de koelkast tot je ze gaat gebruiken.
- Doe de bloem samen met het bicarbonaat, de suiker en een snuifje zout in een kom. Meng goed.
- Voeg het sap van de halve citroen bij de melk en schraap de zaadjes uit het vanille stokje. Voeg ook bij de melk, meng goed en laat even staan.
- Verdeel de stukjes boter over de bloem en knijp de boter met de bloem plat tussen je vingers. Dit gaat eerst wat raar voelen, maar geniet gewoon even van de zen bewegingen (haha!). na een tijdje gaat de boter heel fijn verdeeld zijn onder de bloem. Het zal wat lijken op grof zand.
- Voeg de melk bij bloem en meng met een houten lepel tot het deeg stilletjes aan bij elkaar komt. Er mag gerust nog wat bloem loszitten. Liever niet te veel mengen.
- Strooi een royale portie bloem op je werkblad en kieper het deeg erop uit. Vouw het deeg samen met je handen – doe hier ook wat bloem op – (liever dan kneden want dan worden de scones taai) tot ze ongeveer een homogeen stuk deeg vormen. Maak een ronde van ongeveer 4 centimeter hoog.
- Rol je koekvorm of serveerring in de bloem en steek ongeveer 10 rondjes uit het deeg.
- Heb je een eitje? Klop het dan los en bestrijk de bovenkant met het ei voor een mooi bruin laagje. Je kan ook melk gebruiken.
- Haal de warme bakplaat uit de oven en leg er een bakpapiertje op. Verdeel de scones over de bakplaat, maar laat wat plaats tussen. Ik bakte ze in twee keer.
- Bak de scones in de oven voor ongeveer 8 minuten tot ze goudbruin zien.
- Laat ze afkoelen tot ze bijna op kamertemperatuur zijn en serveer met wat opgeklopte room en confituur.
Smakelijk!!
Leuk recept, maar de suiker staat nog steeds alleen bij de ingrediƫnten en niet bij de instructies. Zodoende heb ik de suiker vergeten toe te voegen. Alles net in de oven gedaan en nu maar hopen dat t doen is zonder de suiker.
Nu zie ik dat je de suiker erbij hebt gezet. Dankjewel!
Ik ga ze binnenkort nog een keer maken met de suiker erbij. Maar ook zonder suiker waren ze erg lekker!
Super! blij dat te horen!
Hoi Ellen! Bedankt voor je leuke receptjes en schrijfstijl :)
Ik heb me net gewaagd aan de scones te maken. Ze zijn net uit de oven en zien er geweldig uit.
Toch is het recept niet voor “the fainted hearted” vooral op het einde is het moeilijk het deeg niet te kneden en te blijven vouwen. Ik zal van zodra ze afgekoeld zijn eens proeven uiteraard :) waarschijnlijk eerder verorberen..
Ik was je recept blindelings aan het volgen en was bijna de suiker vergeten toe te voegen. Het staat bij de ingrediƫnten maar niet in het recept. Gelukkig bak ik veel cakes haha. Groetjes, Lina
Hahaha! Heel fijn dat te horen! En bedankt voor je oplettendheid!
Ik heb het aangepast. :)
Groetjes,
Ellen
Ze waren super lekker! :) Iedereen was verbaasd hoe de eerste keer zo geslaagd kon zijn..
Groetjes,
Lina
Hallo Ellen,
Kan ik het deeg van scones in diepvries bewaren ?
Hoi Cathy,
Volgens mij wel! Laat het deeg daarna tot kamertemperatuur te komen voor je ze afbakt!
Groetjes,
Ellen