Crackers zelf maken? Ja, hoor! Het kan. Het is nog gemakkelijk ook. Deze crackers hebben maar 5 ingrediënten en bevatten niets dan zaden, havermout & water. Geen olie, geen kleurstoffen of smaakstoffen. Super gemakkelijk & natuurlijk gewoonweg overheerlijk. :) Dat moet je zelf eens proberen!
Het geheim van deze crackers? Dat moet het chia zaad zijn. Ken je dat al? Dat is een zaad dat tegenwoordig in elke supermarkt verkrijgbaar is, dat een gelatineuze textuur heeft als ze in water geweekt wordt. Daardoor blijven deze crackers zonder enig bindmiddel toch goed aan elkaar plakken.
Daarnaast is het belangrijk om het deeg zo dun mogelijk uit te spreiden op je bakplaat. Des te dunner, des te krokanter je crackers uit de oven zullen komen. Ik probeerde ongeveer 3mm. maar ga er natuurlijk niet met een meetlat naast staan. ;) Kies zaden en pitten die jij lekker vindt en probeer het recept uit. Je zal verstelt staan hoe makkelijk het is!
Ingrediënten
- 100 g fijne havermoutvlokken
- 50 g chiazaad
- 50 g sesamzaad
- 50 g lijnzaad
- 50 g pompoenpitten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Doe alle ingrediënten in een kom en meng goed door.
- Voeg 350ml water toe en laat tien minuten staan zodat het water al voor een deel opgenomen wordt.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop het mengsel. Gebruik een ander vel bakpapier om met je handen het deeg gelijkmatig te verdelen. Probeer het zo dun mogelijk uit te “rollen” met je handen, ongeveer een halve centimeter.
- Bak in de oven voor 60 minuten of tot de bovenkant goudbruin ziet en de crackers helemaal hard geworden zijn.
- Breek in stukken en bewaar in een luchtdichte doos.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer snack recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de snack pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Dit recept wordt hier regelmatig gemaakt.
Meestal gebruik ik 200 gram zadenmengsel en een snufje zout.
Mmm,klinkt heerlijk Marleen!
Dag Ellen,
Deze zien er lekker uit. Ik zou ze heel graag uitproberen maar ik vraag me af of je havermoutvlokken of havermoutmeel gebruikt.
Groeten,
Annick
Ik gebruik fijne havermoutvlokken die je normaal voor havermoutpap zou gebruiken.
happy cooking!
Ellen
Ik heb net je heerlijke crackers gemaakt, heb er een beetje zeezout en Parmezaanse kaas aan toegevoegd en nu kan ik niet meer stoppen met eten.!! Zo makkelijk om te maken en super gezond. Ik ga zo nog een batch maken :)
DAG Ellen zou het kunnen dat u zonnebloempitten gebruikt ipv pompoenpitten? Ziet er wel lekker uit. Dat ga ik binnenkort eens proberen. Groetjes Mira
Dag Mira,
Sorry voor mijn late antwoord! Dat kan zeker! :) Gebruik gerust wat je in huis hebt en lekker vindt.
Groetjes,
Ellen
Ik zit nu heerlijk te genieten van een stuk cracker met oude kaas. Ze zijn heerlijk. Ik heb er wel wat zeezout aan toegevoegd maar ze zijn lekker knapperig en smaken geweldig.
Bedankt voor het recept, dit is een blijvertje. ???
Mmm dat klinkt inderdaad heerlijk! Bedankt voor je lieve reactie! :)
Groetjes,
Ellen