Peperkoek, ontbijtkoek in Nederland, is altijd één van mijn favorieten geweest! Toen ik hoorde dat mensen ze zelf maakte en dan nog de gezonde versie ervan, wist ik dat ik zelf ook aan het experimenteren moest slagen. En ik moet zeggen, met 5 ingrediënten, vind ik dat ik een prima versie heb gemaakt die niet alleen ontzettend goed voor je is, maar vooral ook super lekker en vullend!
Ik zag voor het eerst een recept voor ontbijtkoek in het boek Havermoutje van de gelijknamige website en ik had meteen zoiets van: Kan je dat zelf maken? Dat moet ik proberen! Het Lief nam het op zich om het recept uit te testen, en oh boy wat was het lekker. Jammer genoeg bevatte het recept best veel ingrediënten, dus ik zag het als een uitdaging om er hier wat af te pitsen (zeker de wat moeilijker te vinden ingrediënten) en het recept helemaal Kokerellenproof te maken.
Ik vind zeker en vast dat dit geslaagd is! Dit brood heeft een diepe, donkere smaak dankzij de stroop (ik gebruikte dadel, maar appelstroop is denk ik nog gemakkelijker te verkrijgen in de supermarkt), en voelt heerlijk zacht aan en is dus helemaal niet droog.
Beleg een dikke plak met wat pindakaas en banaan of met een extra laagje appelstroop of confituur en je hebt een overheerlijk ontbijt. Je kan een sneetje peperkoek natuurlijk ook perfect eten als een snack, het is de ideale pick-me-up. Ik snij het brood in 10 of 12 dikke plakken als het afgekoeld is en vries ze dan in in individuele boterhamzakjes. Heel plaats besparend en stiekem vind ik het brood zelfs nog nét ietsje lekkerder als ik het 30 seconden in de microgolf opwarm. Win win, toch? ;)
Ingrediënten
- 400 gram havermout meteen havermeel kopen kan natuurlijk ook
- 325 ml melk
- 4 el stroop ik nam dadelstroop*
- 6 el honing
- 2 eieren
- 2 el koekkruiden of kaneel als je dat niet hebt
- 2 tl bakpoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de havermout in een blender of keukenmachine en maal de vlokken fijn. Laat de machine zeker een minuutje of twee draaien.
- Doe in een grote kom de melk en roer door elkaar met de eieren, dadelstroop en honing.
- Roer de koekkruiden en het bakpoeder onder het havermeel en voeg dit mengsel dan toe aan de melk en roer goed door.
- Doe in een goed ingevet rechthoekig bakblik en bak voor circa 55 minuten in het midden van de oven.
Smakelijk!
Hi! Hoe lang kan je de peperkoek bewaren (en is het mogelijk hem in plakjes in te vriezen)?
Hi Lauren,
Ik snij hem inderdaad in plakje voor in de vriezer. Even ontdooien en kort in de broodrooster om ze terug zacht te maken!
Ik denk dat je de peperkoek zeker 4-5 dagen kan bewaren luchtdicht.
Liefs,
Ellen
Kan ik de havermout vervangen door roggemeel?
Dat kan zeker! De textuur zal dan wel ietsje droger zijn vermoed ik!